Koncert “Sevdah sehara” Alme Subašić za dušu i srce

U sklopu međunarodne kulturno – turističke manifestacije “Mostarsko ljeto”, sinoć je koncert održala jedna od najperspektivnijih bh. interpretatorki sevdaha Alma Subašić.

Na repertoaru koncerta bile su sevdalinke, poput: „Stade se cvijeće rosom kititi“, „Zapjevala sojka ptica“, „Tebi majko misli lete“, „Oj Safete Sajo Sarajlijo“, „Čudna jada od Mostara grada“, „Ne silazi sa čardaka“, kao i autorska pjesma Alme Subašić „Nigdje tako ko u Bosni nema“…

Alma Subašić pjeva od svoje desete godine. Očeva harmonika i kućni ambijent u kome je odrastala uticali su da je već sa nepunih deset godina tako interpretirala sevdalinke i narodne pjesme da su mnogi stručnjaci iz svijeta muzike savjetovali da odmah snimi svoj prvi album, kako bi ostalo zabilježeno ono što, kako su i sami govorili, “nisu nikada do tada čuli”.

Nakon festivala narodne muzike u Konjicu, na kome odnosi jednoglasnu pobjedu kako stručnog žirija tako i publike, Alma odlazi i na audiciju na Javnom rtv servisu Bosne i Hercegovine i snima prvi singl „Veni moja ljubavi“ za rtv arhiv, a nakon toga završava i svoj album pod nazivom “Pjesme u srcu i duši desetegodišnje djevojčice”, koji kasnije izlazi u tri izdanja. Prvi solistički koncert izvodi u rodnom gradu Konjicu na svoj deseti rođendan. Nedugo zatim, snima i svoje prve autorske pjesme, nastupa na koncertima i festivalima, osvaja pobjednička priznanja.

Dobitnica je brojnih nagrada, a za rad je, među ostalim, dobila i opštinsko priznanje za promociju sevdalinke.

Kažu da njen glas dira tamo gdje nas rijetko šta u životu dotakne. Alma je stekla zvanje diplomirane arhitektice i nastavlja da pjeva i njeguje tradiciju.

(NovaSloboda.ba)